Dirigent Jan Quintus Zwart

De huidige dirigent van ons koor is Jan Quintus Zwart. Hij heeft in september 1987, op 30-jarige leeftijd, de muzikale leiding van het HCM op zich genomen. Als u dit leest is hij al meer dan 36 jaar dirigent van ons koor. In 2009 is hij tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. Op het moment dat hij bij het HCM begon, bestond het koor uit 103 leden. Het aantal is gegroeid tot 118 leden op 1 maart 2024.

Eigentijds
Onder zijn muzikale leiding is voldaan aan het verlangen om het repertoire te veranderen naar meer eigentijdse liederen. Het is duidelijk zijn inbreng geweest dat wij nu prachtige liederen of stukken zingen, zoals o.a. ‘Een Nieuw Begin’, waarvan de muziek afkomstig is Johan Bredewout, en stukken op melodiën van (Young) Verdi. Om dat te kunnen bereiken streeft hij naar nog meer muzikale kwaliteit in het koor.

In het ‘korenland’ is hij zeker geen onbekende. Hij geeft leiding aan diverse koren. Bij de EO staan de deuren voor hem open. Hierdoor kunnen wij zeggen dat onze dirigent goed weet wat er in de zangwereld van ons genre omgaat. Wij zijn daar eigenlijk best wel een beetje trots op.

Door zijn contacten hebben we vriendschappelijke banden met een aantal van zijn koren:

• de Christelijk Gemengde Zangvereniging Looft de Heer te Notter;
• het Christelijk Regionaal Koor Voices te IJsselmuiden;
• het Jongerenkoor Praise The Lord te Notter;
• het Christelijk Gemengd Drechtstedenkoor Praise Him te Dordrecht.
• Het Hollandkoor.

Als u meer wilt weten van Jan Quintus Zwart, dan moet u eens een bezoekje brengen aan zijn eigen website: www.jqz.nl.